Arum Friesland

Arum - Ligging en inwoners

Ligging en inwoners | Ontstaan | Samenleving
Arum ligt in het zuidwestelijk gedeelte van de provincie Friesland. Ten oosten van Arum ligt Bolsward, ten westen Harlingen, ten noorden Franeker. Het dorp ligt tevens aan de elfstedenroute. In inwoneraantal schommelt rond de 1.000 personen.

De inwoners moesten het vroeger veelal hebben van de landbouw en veeteelt. Velen werkten bij een boer. Natuurlijk waren er ook de nodige winkels, zoals kruideniers, bakkers, slagers en diverse cafés. Na de tweede wereldoorlog, toen de landbouwmechanisatie goed op gang kwam moesten velen wat anders zoeken. Zo ging men naar het westen van Nederland, bijvoorbeeld de Hoogovens, velen gingen echter hun geluk beproeven buiten Nederland, zoals de Verenigde Staten van Amerika en Canada. Ook veel winkels moesten hun deuren sluiten. Tegenwoordig is de Spar Supermarkt van Minze en Feike Tolsma de enige winkel in het dorp voor je boodschappen.

Vermeldenswaardig is dat veel mensen de sprong waagden naar zelfstandigheid. Zo zijn de laatste jaren nogal wat kleine bedrijfjes in Arum gekomen.

 

Terug naar boven


LinksYn omkriten