WOENSDAG 20 APRIL 2016
Gezellig Buurtkaatsen
Twee jaar terug is er een speciale commissie, die ressorteert onder k.v. Willem Westra, in het leven geroepen om het buurtkaatsen op het kaatsplein weer nieuw leven in te blazen. Met als resultaat De Grutte Obe partij. En met 19 partuur, mooi weer en de Sytzamaweg (Jos Reinsma, Kevin Jaarsma en Gea Kuipers) als winnaar werd het een groot succes. Voor herhaling vatbaar en daarom wordt dit tweejaarlijkse Arumer kaatsevenement in 2016 op vrijdagavond 27 en zaterdag 28 mei weer georganiseerd.
Wie was Grutte Obe ook alweer?
De naam van Grutte Obe (Obe Sybes Postma 1796-1948) is aan deze partij verbonden omdat deze, volgens overlevering, legendarische Arumer Kaatser twee eeuwen terug furore maakte op ditzelfde plein. Hij zou, met een “alderwetske keatsbal”, achteruit het perk de bal zover hebben geslagen dat deze op een dak van een huis aan de andere kant van de Arumer vaart terecht kwam. Door de kracht sneuvelde zelfs een rode dakpan. Op die zelfde plaats werd er een blauwe dakpan neergelegd als symbool voor deze fantastische “boppeslach”. Het Ludieke is dat de wisselprijs voor deze Grutte Obe buurtkaatspartij dan ook een “Blaupanne” is. Grutte Obe is overigens geboren op het kaatsplein in 1796. Zijn vader was namelijk kastelein van de Herberg Land’s Welvaaren. In 1821 wordt Obe zelf de kastelein van deze Kaatsherberg. (in deze herberg is o.a. de huidige kaatsvereniging k.v. Willem Westra in 1895 opgericht) Obe was trouwens net als zijn vader naast kastelein ook “slagter”.
Twee mannen en een vrouw
Elke buurt mag met 1 of meer parturen verschijnen zolang een partuur maar bestaat uit twee mannen en een vrouw. Deze vrouw/dame heeft een functie. (dus in het perk of minimaal “voorminst op it hoekkie”). Wanneer de Dame een opslagfunctie heeft moet ze minimaal vanaf 11 meter kunnen opslaan.
Ook niet leden die in Arum wonen mogen meedoen. Buitenleden mogen uitkomen voor de straat waar ze voor het laatst gewoond hebben in Arum. Andere gevallen zullen door de commissie worden beoordeeld.
Opgave bij de buurtvertegenwoordiger
Voor elke buurt is er een vertegenwoordiger aangesteld die er voor zorgdraagt dat er minstens 1 partuur vertegenwoordigd is op de partij. De namen van de buurtvertegenwoordigers staan achter de buurt vermeld.(zie lijst met buurten) Je kunt je vast bij deze buurtvertegenwoordiger opgeven.
Op basis van de huidige ledenlijst van de k.v. Willem Westra is, door de commissie, een buurten indeling gemaakt. Uiteindelijk zijn er 14 buurten n.l.:
1. Ald Rij (Sietse de Vries)
2. Allengaweg & Grauwe Kat (Teade Huitema)
3. Baarderbourren & Bayumerleane (Ate de Jong)
4. Kruswetter & Molenrak (Robert Rinia)
5. Franekerkade, Oude Kerkstraat & Kaatsplein (Hannes Oudendag)
6. Hockaart, Zilverstreek & Boltapad (Hans Dijkstra)
7. It String & It Koekoekslan (John Boonstra)
8. Schoolstraat, Sportlaan & Willem Westrstraat (Rianne Tolsma)
9. De Tille (Arie den Breejen/Jan Kamminga)
10. Sytzamaweg & Monnikeweg (Jelle Tolsma o.v.b.)
11. Julianastraat (Lysanne Okkinga)
12. Polle & Kerksingel (Elly Bosma o.v.b.)
13. Van Camminghaweg (Annet Dijkstra)
14. De Dobbe & It Ald Hof (Lolke Bosch)
Honderden euro’s aan prijzen
De inleg is 10 euro per partuur.
Er wordt dus met zachte bal gekaatst en er zal weer een beginspel zijn om voor dat een partij begint alvast een “eerst” (half spel) te behalen.
De minimale leeftijd qua deelname is gesteld op 14 jaar. (voor 1 januari 2016, 14 jaar)
Het zou leuk zijn wanneer elke buurt qua shirt e.d. herkenbaar is.
Er zijn fantastische prijzen te winnen deze zullen bestaan uit bonnen die te zijn verzilveren voor een buurt-BBQ.(immers Grutte Obe was ook slager) Voor het winnende partuur zijn er naast prachtige kransen, herinneringsmedailles, 125 euro aan bonnen te winnen. En natuurlijk die unieke wisselprijs “de blaupanne”.
De loting
De loting zal plaatsvinden in de Herberg de Gekroonde Leeuw op zaterdagavond 21 mei om ongeveer 20.00 uuur. Van elk partuur zal er een vertegenwoordiger aanwezig zijn om een lootje te trekken. De verliezende parturen van de eerste omloop krijgen een herkansing. Deze parturen kaatsen namelijk nog een keer, tegen andere verliezers, om zich na winst alsnog te plaatsen voor de tweede omloop. Elk partuur kaatst, wanneer het geen staand nummer heeft, sowieso dus twee keer. Er zal op die avond ook worden geloot voor dus de herkansingsronde en de tweede omloop. De loting zal zeker in de tweede omloop nog een wiskundig gepuzzel kunnen opleveren aangezien we er naar willen streven om in de tweede omloop niet twee parturen tegenover elkaar te krijgen. Die elkaar ook al in de eerste omloop tegen kwamen.
Prijsuitreiking en spelregels
De prijsuitreiking zal, in tegenstelling tot 2014, bij mooi weer, plaatsvinden op het kaatsplein. Op het plein is net als in 2014 een partytent, met consumpties aanwezig. De commissie is druk bezig met een vernieuwd spelreglement. En dan vooral over de vraag wanneer en waar is de bal “kwaad”!
Niet kaatsers en andere partuur samenstelling.
Eén ding staat voorop bij de Grutte Obe Partij en dat is plezier. En we hopen dat er ook Arumers zullen meedoen die normaliter niet zo vaak kaatsen. Met zachte bal kun je eerder “meidwan” met het spelletje. Het viel de commissie reeds op dat in twee jaar tijd er heel wat verhuizingen hebben plaatsgevonden. B.v.b. de winnaars van 2014 zijn alle drie verhuisd. Dus welke buurt wint het dit keer?
De Grutte Obe commissie,
Tjeerd Epema, Hendrika den Breejen, Steven Kramer, Nico Bruinsma en Pieter Tolsma.
Voor vragen en opmerkingen pjtolsma@hotmail.com