Arum Friesland

Veel kuierders op het Boltapad bij Arum

ZATERDAG 11 JUNI 2011

Op woensdagavond 8 juni was het weer heel mooi wandelweer tijdens het simmerjûnkuierke vanuit Arum en dat was aan de deelname zeker te merken.
Meer dan 100 deelnemers kon Willem verwelkomen en de startlocatie brug moest dan ook worden gewijzigd in Kaatsplein en dit was dan ook de startplek; gelijk ontstond er een opstopping, omdat via een smal bruggetje de Franekervaart moest worden overgestoken.
Daarna ging het richting Hockaert om vervolgens over het erf van de familie Erbè/Hennink op het Boltapad (dat geen pad is) te komen.
Willem vertelde hier even wie Herman en Josje zijn en wat ze zoal doen (op creatief terrein) en daarna werd er langs de Franekervaart over het voormalige pad (dat nu een weiland is) naar Bolta Sathe gewandeld.
Detail is, dat er een deelneemster uit Lemmer meewandelde die voor de tweede wereld oorlog is geboren op Bolta Sathe.
Toen deze , nu woonboerderij, was gepasseerd werd al snel buurtschap De Wiske onder Achlum bereikt.
Hier verhaalde Willem over de strijd tegen het water welke ook door de Achlumers is gevoerd; hij vertelde over terpen, dijken en Payasyl en schetste de grote nood die Europa trof in 1825 toen onze contreien werd geteisterd door grote overstromingen waarbij heel veel mensen het leven verloren, terwijl in Zuid Europa aardbevingen voor catastrofes zorgden.
Al deze rampspoed aangehoord hebbende moest Willem ook nog even een verhaal kwijt over de tijd, dat Achlum nog geen MFC had en de kaartliefhebbers asiel vonden in de schuur van de familie Zuurbier op De Wiske.
Na deze verhalen begaf de groep zich op de route van het Achlumer Ommetje dat zich al slingerend manifesteert in het landschap en de reiziger te voet uiteindelijk naar de Monnikenweg tussen Achlum en Arum brengt.
Hier ligt nu gelukkig een fietspad en via dit pad werd Arum om half negen weer bereikt, alwaar velen zich huiswaarts begaven en ook velen nog even voor een praatje en versnapering de herberg De Gekroonde Leeuw een bezoek brachten.
Een geslaagde avond was ten einde en de blik wordt alweer vooruit gericht naar 13 juli, als er een simmerjûnkuierke vanuit Zurich wordt gehouden; hopelijk ook dan weer op een stralend mooie avond.
Start om 19 uur en ook dan hoeft er niet betaald te worden en deelname vanaf 12 jaar.
Helaas zijn honden dan niet welkom, maar dat wist u al.
Voor die 13e juli kan de liefhebber op 22 juni meedoen aan een midzomerwandeling vanuit Pingjum.
De afstand is plm. 15 km en zal langs onverharde paden, asfaltwegen, de waddenzee en dijken gaan en gaat zo'n 3 uur duren.
Starten om 19 uur en enige conditie is wel gewenst.
Ook dan zijn er geen kosten aan verbonden; bij regen en/of onweer voorspellingen gaat die tocht niet door.
Start bij het kaatsveld in Pingjum !
 

3974 keer bekeken | 0 reacties | Reageren?
 

Reageer ook

Naam *
E-mail
Reactie *
 
Code *
Vul bovenstaande code in om het bericht toe te voegen.
 

Terug naar bovenLinksYn omkriten